Nokkosesta esiselvitys

Nokkosesta on tunnistettu ainakin seitsemän erilaista anti-inflammatorista ja/tai anti-allergeenista yhdistettä. Näistä tärkeimmät ovat adeniini, synefriini, osthole ja nikotiiniamiini, joiden kaikkien on todettu olevan biologisesti elimistön hyödynnettävissä nokkosvalmisteen käyttämisen jälkeen. Yhdisteet imeytyvät verenkiertoon nopeasti, pääosin suussa. Suurimmat pitoisuudet veren seerumissa on mitattu 20 minuuttia – kaksi tuntia valmisteen nauttimisen jälkeen. Yhdisteet poistuvat elimistöstä virtsan mukana kahdeksan tunnin kuluessa.

Laboratorio-oloissa nokkoslehtiuutteen on todettu hillitsevän mm. allergisia oireita aiheuttavien syto- ja kemokiinien vapautumista kontrolloivan tryptaasin toimintaa, useiden tulehdusreaktioita aiheuttavien entsyymien toimintaa sekä histamiinin vapautumista säätelevän reseptorin toimintaa. Nokkosen anti-inflammatoristen yhdisteiden kliinisiin vaikutuksiin kuuluvat mm. nenän limakalvojen turvotuksen väheneminen, verenpaineen lasku ja ihotulehduksen lievittyminen.

Nokkosen suoranaisia vaikutuksia allergisen oireiluun ei ole tutkittu. Se sopii erinomaisesti Kansallisen allergiaohjelman 2008-2018 viitekehykseen, jossa keskeisiä tavoitteita on siirtyä oireiden hoidosta allergioiden ennaltaehkäisyyn mm. ihmisten luontosuhdetta vahvistamalla.

Keväällä 2013 alkanut esiselvitys perustuu valmisteeseen, josta vastaa Osuuskunta Ärmätti. Mukana on reilu 60 vapaaehtoista kolmeen ryhmään arvottuna.

Tuloksista on valmisteilla laajempi katsaus ja hanketta on tarkoitus jatkaa maaliskuussa 2014.