Suolahuonehoito voi tukea astman lääkehoitoa

Suolahuonehoito voi helpottaa astmaa sairastavan oloa. Se auttaa sairauden hallinnassa lääkehoidon lisänä. Allergia- ja Astmaliiton Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin suolahuonehoitotutkimuksen ensimmäisen vuoden tulokset ovat rohkaisevia.

- Tutkimus osoitti suolahuonehoidolla olevan positiivista vaikutusta, kun potilas sai hoitoja normaalin tulehdusta poistavan, hengitettävän kortikosteroidihoidon lisänä, kertoo tutkimuksesta vastannut ylilääkäri Jouni Hedman Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Suolahuonehoitotutkimuksen tuloksia esiteltiin Allergia- ja Astmaliiton ASTMAVUODEN 2005 symposiumissa Helsingissä 27.9.

- Tutkimuspotilailla keuhkoputkien yliärtyvyys väheni suolahuonehoitojakson jälkeen merkittävästi. Myös yöheräämiset vähentyivät aktiivista suolahuonehoitoa saaneiden ryhmässä, Hedman selvittää.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin atoopikkojen ja astmaatikkojen hoitotutkimus käynnistyi 2003 ja jatkuu vuoteen 2007 asti. Ensimmäisen hoitovuoden jälkeen avoimeksi jäi muun muassa suolahuonehoidon kustannustehokkuus sekä hoitojen vaikutuksen kesto. Jatkossa on tärkeää selvittää, miten suolahuonehoitojen positiivinen vaikutus astmaatikon keuhkoissa syntyy.

- Vielä emme tiedä, vaikuttaako suolahuonehoito suoraan keuhkoputkien sileän lihaksen supistuvuuteen vai vähentääkö suolahuonehoito itse astmatulehdusta, tarkentaa Hedman.

Keski- ja Itä-Euroopassa perinteisesti käytetystä suolakaivoshoidosta kehittyneet suolahuoneet ovat yleistyneet Suomessakin. Potilaiden hyvistä kokemuksista huolimatta hoitojen tehosta on tähän asti ollut niukasti tutkittua tietoa.

Ensimmäinen kansainvälinen julkaisu valmis

Astmatutkimuksen ensimmäisen hoitovuoden tulokset ovat ilmestyneet Allergy-lehdessä. Tulokset löytyvät tiivistetyssä muodossa myös ERS-kongressin yhteydessä esitellystä posterista.