Jopa miljardi siitepölyhiukkasta

Kaikki kukkivat kasvit muodostavat siitepölyä, mutta allergiaoireita aiheuttavat pääasiassa tuulipölytteisten kasvien hiukkaset. Hyönteispölytteisten kasvien siitepölyä ei juuri ole ilmassa, koska niiden hiukkaset ovat tahmeapintaista ja niiden seinissä on piikkejä tai muita tarttumista helpottavia rakenteita. Näin ne tarttuvat helposti kukkaa koskettavaan hyönteisen pintaan tai toisiinsa, jolloin raskaat siitepölyrykelmät putoavat nopeasti maahan. Tuulipölytteisten kasvien kuten pujon kevyet ja sileäpintaiset hiukkaset on tehty leijumaan. Siitepölyä muodostuu valtavia määriä, jotta edes osa siitepölystä ja sen sisältämästä koiraspuolisesta sukuaineksesta kulkeutuisi ilmavirtausten mukana kasvin naaraspuolisiin kukintoihin.

Pujo on monivuotinen kasvi, mutta se kasvattaa joka vuosi uudet versot. Mittaa kasvilla on tavallisesti noin metri, suurimmilla jopa kaksi metriä. Sen varsi on tumman punaruskea ja lehdet ovat voimakkaasti liuskoittuneet, alapinnalta harmaakarvaiset ja yläpinnalta tummanvihreät.

Pujon kukat ovat verson latvaosien pallomaisissa mykeröissä. Kukat ovat hyvin pieniä ja vaatimattoman näköisiä. Mykeröissä on kahdenlaisia kukkia, kuten monilla muillakin asterikasveilla. Laitakukat ovat rihmamaisia emikukkia ja kehräkukat ovat torvimaisia sisältäen sekä emin että siitepölyä tuottavat heteet. Mykeröissä on keskimäärin 15 kehräkukkaa, joissa mikroskoopin avulla laskettiin noin kymmenen hedettä. Heteet ovat muodoltaan siitepölytankoja, joissa kussakin oli noin 500 siitepölyhiukkasta. Siitepölyjen läpimitta on 20 mikrometriä eli millimetrin kokoiselle neliölle mahtuu 2 500 hiukkasta. Ketomarunan siitepölyhiukkaset ovat samankokoisia ja -näköisiä kuin pujolla.

Mykeröiden määrä vaihtelee paljon kasvin koon ja kasvupaikan mukaan. Mykerömäärä vähenee, kun muun kasvillisuus alkaa haitata pujojen kasvua. Pujojen torjumisen vaikutuksia tutkittaessa arvioitiin yli 2 000 verson mykerömäärät. Versosta laskettiin ensin 50 mykerön alue ja sen perusteella arvioitiin kuinka paljon 100, 500 tai tuhannen mykerön aluetta on koko kasvissa. Koealoilla lähes 40 % pujoista oli kukkimattomia ja lähes 60 % tuotti alle 3 000 mykeröä. Suuria yli 5 000 mykerön pujoja oli vain 1 % (17 kpl). Ne kasvoivat koealoilla, joilla muuta kasvillisuutta oli vähän. Neljä pujon versoa laskettiin tarkemmin. Kolmessa alle metrin korkeassa versossa (60–80 cm) mykeröitä oli 1 500, 2 100 ja 7 000. Suurimmassa 1,7 metriä korkeassa pujossa oli peräti 14 000 mykeröä. Kun yhdessä mykerössä kehittyy kaikkiaan 75 000 siitepölyhiukkasta, runsaasti kukkivassa pujossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyhiukkasta.