Etelä-Karjalan siitepölykesä alkoi vaisusti ja päättyi aikaisin

Vuonna 2005 siitepölyjen pitoisuuksia mitattiin Joutsenossa maaliskuun alusta elokuun lopulle. Etelä-Karjalassa leppä- ja koivuallergikoilla oli keskimääräistä helpompi kevät, kun taas heinä- ja pujoallergikot kärsivät tavanomaista suuremmista siitepölypitoisuuksista.

Leppää vain puolet normaalista

Harmaa- ja tervalepän paras kukinta Etelä-Karjalassa ajoittuu yleensä huhtikuuhun. Vuonna 2005 kylmän maaliskuun takia ensimmäiset siitepölyhiukkaset todettiin vasta 1.4. Pahimman siitepölykauden aikana (3.4.-6.5.) havaittiin vain puolet keskivertovuoden hiukkasmääristä ja havaintopäiviäkin oli viidennes tavanomaista vähemmän. Kevään huippupäivänä (8.4.) lepän siitepölypitoisuuden vuorokausiarvo oli vain 550 hiukkasta ilmakuutiometrissä, kun edellisenä keväänä vastaava arvo oli 1 400 hiukkasta.

Koivutkin kukkivat heikosti

Suomessa merkittävimpiä ulkoilman allergian aiheuttajia ovat hies- ja rauduskoivu, joiden kukinnan huippu Etelä-Karjalassa ajoittuu tavallisesti toukokuuhun. Vuonna 2005 koivun siitepölykausi (12.5.-11.6.) oli normaalin mittainen, mutta siitepölyn määrä jäi kolmanneksen keskivertovuodesta. Kaukokulkeumia ei juuri tavattu, sillä ensimmäiset hiukkaset todettiin vasta toukokuun alussa (6.5.). Joutsenossa kukinnan huippupäivä oli 21.5., jolloin koivun siitepölypitoisuus oli lähes 3 600 hiukkasta ilmakuutiossa.

Heinillä toinen runsas siitepölykesä peräkkäin

Heinien paras kukinta-aika Etelä-Karjalassa on heinäkuussa. Allergisten kannalta merkittävimpiä ovat nurmipuntarpää, koiranheinä ja timotei. Vuonna 2005 heinien siitepölyä havaittiin yli puolet tavanomaista enemmän ja varsinkin korkeiden pitoisuuksien päiviä kertyi runsaasti. Ensimmäiset siitepölyhiukkaset todettiin jo 29.5. Heinien pahin siitepölykausi oli 10.6.-31.7, jonka vuorokausihuippu (13.7.) oli 123 siitepölyhiukkasta ilmakuutiometrissä.

Pujoa myös tavanomaista runsaammin

Etelä-Karjalassa pujon kukintahuippu on yleensä vasta elokuussa. Vuonna 2005 siitepölykausi (11.7.-11.8.) oli tavallista pidempi ja siitepölyä todettiin edellisvuoden tavoin lähes puolet keskivertovuotta enemmän. Huippupäivänä (7.8.) Joutsenossa siitepölypitoisuuden vuorokausiarvo oli 43 hiukkasta ilmakuutiometrissä.