Siitepölyallergisilla keskimääräistä helpompi vuosi

Kaakkois-Suomessa varsinkin lepälle ja koivulle allergiset nauttivat tavallista heikommasta siitepölykaudesta. Kesän edetessä kausi normalisoitui, vaikka sadekuurot puhdistivatkin ilmaa tehokkaasti heinien ja pujon siitepölystä. Syyskuun alussa kotimaisten allergiakasvien kukintakausi on jo ohi, mutta viime vuosina Suomessa runsastunut marunatuoksukki voi pidentää allergisten oireilua.

Puut kukkivat heikosti

Keväällä lepän siitepölykausi jäi heikommaksi kuin ennakkoon arvioitiin. Vaikka viime syksynä leppiin kehittyi runsaasti norkkoja, Joutsenon keräimestä löytyi maalis-huhtikuussa alle puolet tavanomaisista siitepölymääristä.

Lauhan alkutalven myötä lepän siitepölypitoisuudet nousivat suuriksi jo maaliskuun puolivälin alla. Siitepöly tuli kuitenkin pääosin tuulten mukana etelästä. Paikallisen kukinnan huippu ajoittui huhtikuun alkupäiviin ja kausi oli ohi jo kuun puolivälissä.

Vaikka Kaakkois-Suomeen kaukokulkeutui jo huhtikuun puolivälissä suuria määriä koivun siitepölyä, koivuallergiset selvisivät tänä vuonna vähällä. Etelä-Karjalassa koivut heräsivät kukkimaan vasta vapun lämpöaallon myötä. Siitepölykauden huippu oli helatorstaina, jolloin ilmassa oli keskimäärin 3 200 koivun siitepölyhiukkasta kuutiometrissä.

Koivun pahin siitepölyaika jäi kuitenkin tavallista lyhyemmäksi, sillä suuria pitoisuuksia mitattiin vain 13 päivänä. Joutsenon mittaustulosten perusteella koivut kukkivat Kaakkois-Suomessa heikommin kuin kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla.

Heiniä ja pujoa keskinkertaisesti

Heinäallergisten hengitettävänä oli tavanomainen määrä siitepölyä, vaikka poutaisia hellekausia ei juuri ollut. Suurin vuorokausipitoisuus mitattiin 12.7., jolloin ilmassa oli keskimäärin 69 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä.

Runsaiden kesäsateiden myötä heinien siitepölyä oli ilmassa vähäisiä määriä kesäkuun alusta elokuun alkupäiviin asti. Suuren pitoisuuden raja (>30 siitepölyhiukkasta ilmakuutiossa) ylittyi yhdeksänä päivänä, mikä on muutama päivä enemmän kuin maakunnan keskiarvo.

Kaakkois-Suomen siitepölykausi päättyi keskinkertaiseen ja tavallista lyhyempään pujon ja ketomarunan kukintaan. Viileät säät viivästyttivät kukinnan alkua heinäkuun lopulle ja siitepölykausi oli ohi jo elokuun puolivälissä. Edellisen kesän huippupitoisuuksista tultiin rymisten alas, esimerkiksi allergisten kannalta merkittävimpiä suurten pitoisuuksien päiviä rekisteröitiin vain kaksi.

Elokuussa Joutsenon mittauspisteessä havaittiin myös kaukokulkeutunutta tuoksukkien siitepölyä. Lajin esiintymiä Imatralla kartoitettiin syksyllä 2008 sanomalehtikyselyn avulla.