Lehtipuut kukkivat heikosti, heinän siitepölyä ennätysmäärin

Siitepölykausi tiivistyi loppua kohti. Lepän kukinta huhtikuussa oli kaksi viikkoa ja koivun ennätyksellisen heikoksi jäänyt kukinta toukokuussa viikon tavallista myöhemmin, mutta lämpimän alkukesän seurauksena monet heinät kukkivat runsaana jo kesäkuussa. Heinien hiipuessa pujo aloitti kukinnan räväkästi jo heinäkuun alkupuolella.

Leppä ja koivu aloittivat myöhässä...

Lepän siitepölykausi alkoi Kaakkois-Suomessa kaksi viikkoa tavallista myöhemmin ja siitepölymäärät jäivät keskivertovuotta pienemmiksi. Pitkään jatkuneen talven jälkeen ensimmäiset lepän siitepölyt havaittiin vasta huhtikuun puolivälissä. Kukintaa kesti vain kaksi viikkoa ja se päättyi toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Koivun siitepölyä oli ilmassa jopa vähemmän kuin lepän siitepölyä, ensimmäistä kertaa Kaakkois-Suomen mittaushistorian aikana. Koivujen kukinta alkoi toukokuun 9. päivänä, mutta siitepölymäärä nousi suureksi vasta kuun puolivälissä. Kukinnan huippu oli 14.–23.5., jolloin pitoisuus nousi suureksi vain kolmena päivänä. Keskivertokeväänä vähintään sata hiukkasta kuutiometrissä ilmaa saavutetaan 19 päivän aikana. Yli tuhannen hiukkasen vuorokausipitoisuuksiin päästään tavallisesti seitsemänä päivänä, mutta nyt huippupäivän tulokseksi jäi 350.

...heinät ja pujo etuajassa

Kuuma ja kuiva kesä tuntui heinäallergisten nahoissa. Kun heinät saivat kukintaansa lisäpuhtia sateisesta edelliskesästä, siitepölyseurannassa kirjattiin uusia ennätyslukemia Kaakkois-Suomessa. Kukintakausi oli myös poikkeuksellisen aikainen. Heinien kukintahuippu oli heti juhannuksen jälkeen. Huippupäivänä (26.6.) vuorokauden keskipitoisuus oli 172 siitepölyhiukkasta ilmakuutiossa, mikä on uusi ennätys. Myös kukintakauden siitepölysumma nousi 2000-luvun huippulukemiin. Kaikkiaan heinän siitepölyä mitattiin noin 50 % keskivertokesää enemmän.

Pujon kukinta oli viikon etuajassa ja siitepölyä oli ilmassa keskimääräistä enemmän.
Suurimmillaan pitoisuudet olivat jo heinäkuun puolivälissä, jolloin yleensä vasta havaitaan ensimmäiset siitepölyt. Voimakkain kukinta ajoittui heinäkuun kahdelle viimeiselle viikolle ja elokuun puolivälissä ilmassa oli vain yksittäisiä siitepölyhiukkasia. Tavallisesti suurimmat pitoisuudet ovat heinäkuun viimeisellä ja elokuun ensimmäisellä viikolla.