Vaikea kevät, helpompi kesä

Siitepölykevät 2014 oli allergisen näkökulmasta vaikea, sillä lepän ja koivun siitepölyä oli ilmassa tavallista runsaammin. Kesä sen sijaan oli helpompi, koska heinien kukinta jäi heikoksi ja pujon kausi oli kaikin tavoin keskiverto.

Siitepölykausi poikkeuksellisen aikainen

Lepän kausi alkoi poikkeuksellisesti jo helmikuun puolella. Kuukauden tavallista aikaisemmin käynnistyneellä kaudella siitepölyä oli ilmassa selvästi keskimääräistä enemmän. Voimakkain kukinta oli 8.3.–29.3., jolloin ilman siitepölypitoisuus nousi suurimmillaan 1 000 hiukkaseen ilmakuutiossa. Kukinta alkoi heiketä huhtikuun puolivälissä, jolloin myöhäisenä vuotena 2013 havaittiin vasta ensimmäiset lepän siitepölyt.

Koivun siitepölyä oli ilmassa selvästi keskimääräistä runsaammin, sillä kevään siitepölysumma oli toiseksi suurin Etelä-Karjalan 14 vuoden mittaushistorian aikana. Ensimmäiset koivun siitepölyt havaittiin jo huhtikuun alkupuolella ja kuun puolivälin jälkeen kaukokulkeumat yleistyivät. Runsaimmin siitepölyä oli ilmassa 29.4., jolloin mitattiin Etelä-Karjalassa kolmanneksi suurin vuorokausipitoisuus 15 000 hiukkasta ilmakuutiossa. Sateet pitkittivät koivun kukintaa. Toinen voimakkaan kukinnan jakso oli toukokuun puolivälin jälkeen, jolloin siitepölymäärät nousivat lähelle 9 000 hiukkasta.

Loppua kohti normaalimpaa

Heinien siitepölyä oli puolestaan ilmassa tavanomaista vähemmän. Ensimmäiset heinän siitepölyt havaittiin aiempien vuosien tavoin jo toukokuun lopulla, mutta kesäkuun runsaat sateet ja viileä ilma pitivät siitepölyt piilossa heinäkuun alkupäiviin asti. Helteiden myötä kukintahuippu ajoittui vasta heinäkuun puoliväliin: 13.7. kirjattu suurin vuorokausipitoisuus 63 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa on matalin ja myöhäisin viiteen vuoteen. Helteisestä heinäkuusta huolimatta heinien kausi jäi yhdeksi heikoimmista 2000-luvulla.

Kevään ja kesän kummallisten säiden ja kukinta-aikojen jälkeen pujo kukki normaaliin aikaan ja siitepölymäärät oli keskimääräisiä. Ensimmäiset pujon siitepölyt havaittiin heinäkuun puolivälissä ja säännöllisesti siitepölyä oli ilmassa 20.7. alkaen. Voimakkain kukinta ajoittui heinäkuun viimeiselle ja elokuun ensimmäiselle viikolle. Heinäkuun viimeisenä päivänä mitattiin huipuksi 97 hiukkasta ilmakuutiossa. Elokuun puolivälin jälkeen pujon siitepölyä oli ilmassa enää hyvin vähäisiä määriä.