Luonto lähelle ja terveydeksi!

Väestöviestintähankkeen toisessa vaiheessa (2014-) painopiste on siirtynyt sähköisestä mediasta konkreettisten työkalujen kehittämiseen ja jalkauttamiseen väestön allergiaterveyden vahvistamiseksi.

Syksyllä 2013 Lastentarhanopettajaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti sekä Allergiaohjelman väestöviestintähanke sopivat varhaiskasvatuksen yhteistyöhankkeesta ”Luonto lähelle ja terveydeksi!”. Sen tavoitteena on yksinkertaisesti kasvattaa paremmin luonnossa viihtyviä terveempiä lapsia! Terveyttä ja immuunipuolustusta vahvistava elämäntapa ei ole rakettitiedettä, vaan käytännössä jokaisen ulottuvilla.

Pilottivaiheessa Karhuvuoren ja Kanavansuun päiväkodeissa Lappeenrannassa haetaan terveysperustein luontoajatuksille ja -toiminnoille käytännössä kokeiltuja malleja. Lapset kulkevat metsissä ja retkiä tehdään myös kauemmas, linnunpöntöt, terraariot ja perhosbaarit tuovat puolestaan luonnon päiväkotien pihoille. Kaikessa yksinkertaisuudessaan luonnossa liikkumisesta ja luonnosta on tarkoitus tehdä luonteva osa päiväkotien arkea. Pilottitoiminnan vertailukohdan muodostavat neljä muuta päiväkotia Lappeenrannan keskustasta, reuna-alueilta ja maaseutuvaltaisesta lähikunnasta. Kaikkiaan kuudessa päiväkodissa on noin 600 lasta.

Lasten vanhemmille huhtikuussa 2014 tehdyn taustakyselyn mukaan allergiset lapset eivät ole enää vähemmistö vaan enemmistö (54 %). Ihottumaa tai nuhaoireita oli noin joka kolmannella ja astmaa sairasti 9 %. Joka viidennen kotona tupakoitiin, mutta vanhempien mukaan yksikään lapsi ei altistunut sisätiloissa tupakansavulle, ainakaan säännöllisesti. Edeltävän vuoden aikana antibioottikuurilla oli ollut joka toinen ja keskimäärin lapsille oli kertynyt yksi sairauspäivä kuukaudessa.

Luonto on edelleen suomalaisia lähellä. Yhdeksän kymmenestä lapsesta käy siellä vanhempiensa mukana. Yleisintä oli retkeily metsässä ja marjastus, mutta veneily ja kalastus kuuluvat myös monen kesänviettoon. Suurin osa lapsista leikki pihapiirin ulkopuolella melkein päivittäin ja joka toinen vietti perheen omalla kesämökillä tai -paikalla pari viikkoa vuodessa. Yllättäen joka neljännellä oli vielä mahdollisuus olla reilu viikko maaseudullakin, mutta vain muutama oli enää säännöllisessä kontaktissa maatilan eläimiin.

Allergiaohjelman viestintää vielä tarvitaan, sillä mikrobien merkitys immuunipuolustukselle tunnetaan huonosti, bakteereja lähinnä kammotaan ja suurpetoriskejä korostavaa mediakuvaa ei epäillä. Ilahduttavaa oli kuitenkin se, että kaksi kolmesta vanhemmasta oli täysin eri mieltä väittämästä ”Päiväkodissa olisi parempi keskittyä mielekkäämpään toimintaan kuin luonnossa puuhasteluun”!

Kevään 2014 aikana on tehty samaan aikaan myös valtakunnallista internetpohjaista kyselytutkimusta Suomen 3 700 päiväkodille. Pilotin ja valtakunnallisen kyselyn avulla on tarkoitus kehittää päiväkotien luontotoimintaa. Jos kaikki sujuu ennakko-odotusten mukaan, Lappeenrannassa tehtävä työ on vasta alkua. Allergiaohjelman tavoitteena on laajentaa varhaiskasvatusta tukevat toimintamallit läpi Suomen vuosina 2016–18.