Marunatuoksukkia Imatran pihoilla (15.10.2008)

Imatran seudulla ilmestyvän Uutisvuoksen lukijat lähettivät syyskuussa 2008 mukavasti havaintoja kotipihoillaan kasvavista marunatuoksukeista. Imatralta havaintoja kertyi 13 ja Ruokolahdelta viisi.

Tuoksukit ovat Pohjois-Amerikassa tärkeimpiä siitepölyallergian aiheuttajia. Näistä varsinkin marunatuoksukki on saanut yhä vahvemman jalansijan myös Kaakkois-Suomesta. Mahdollinen uusi allergiariesa on levinnyt viime vuosina erityisesti linnunsiementen mukana, joten kasvin löytää usein kotipihalta kukkapenkistä tai lintujen talviruokintapaikan alta.

Havainnot vahvistivat tämän, sillä lähes kaikki tuoksukit kasvoivat lintujen talviruokintapaikkojen läheisyydessä, lintulaudan tai ruokinta-automaatin vieressä. Muutamissa tapauksissa yhteys ei ollut ilmeinen, mutta linnut olivat todennäköisesti levittäneet siemeniä hieman kauemmas.

Havaintoja kertyi tasaisesti ympäri Imatraa, mm. Jäppilänniemestä, Tuulikalliosta, Itä-Siitolasta, Paajalasta, Sienimäeltä, Meltolasta ja Vuoksenniskalta. Laji kukkii yleensä vasta syys-lokakuussa, mutta ensimmäiset pakkaset voivat estää kukinnan kokonaan. Näin kävi myös syksyllä 2008, sillä marunatuoksukit eivät ehtineet kukkimaan missään. Tästä huolimatta lajin siitepölyä havaittiin Kaakkois-Suomen mittauspisteessä elokuun puolivälin paikkeilla. Tuulten mukana tulleen siitepölyn alkuperä lienee kaakossa Baltian eteläosissa ja Etelä-Venäjällä.