Butterflies of Britain and Europe

Englantilainen kustantamo A&C Black toi toukokuussa 2011 markkinoille koko Euroopan päiväperhoslajiston kattavan tunnistusoppaan "Butterflies of Britain and Europe - A photographic guide", joka perustuu alusta loppuun vain luonnossa kuvattuihin perhosiin. Kirjan kielenä on englanti.

Kätevän kokonsa ansiosta 384-sivuinen opas on helppo kuljettaa taskussa kaikkialle maastoon. Oppaan ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet Tari Haahtela, Kimmo Saarinen, Pekka Ojalainen ja Hannu Aarnio.

Kirja esittelee yksityiskohtaisesti 444 Euroopan päiväperhoslajia: niiden ulkonäön, lentoajat, levinneisyyden, elinympäristöt, ravintokasvit ja vaellukset. Lopussa oman osuutensa saavat yleisimmin vieraillut saaret (mm. Kanaria, Sisilia, Kreeta ja Kypros) sekä Euroopan lähialueet, Pohjois-Afrikka ja Turkki. Lisäksi esitellään lyhyesti itäisimmän Euroopan päiväperhoslajistoa. Kaikkiaan kirjassa on mukana reilu 500 lajia.

Kirja on suomalaisten perhostutkijoiden ja -valokuvaajien vuosien ponnistelun tulos ja varmasti jonkinlainen merkkipaalu eurooppalaisen perhoskirjallisuuden saralla!