Päiväperhosseurannan 23 vuoden satoa

Vuonna 1991 alkaneen valtakunnallisen päiväperhosseurannan tuloksista koottu kirja ”Päiväperhoset matkalla pohjoiseen” ilmestyi marraskuussa 2013. Sen tekijöinä ovat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkijat Kimmo Saarinen ja Juha Jantunen.

Kirja esittelee 113 päiväperhoslajin levinneisyyden ja runsauden muutoksia vuodesta 1991 – ensimmäistä kertaa todellisten yksilömäärien ja havaintojen perusteella – sekä valottaa päiväperhosten tulevaisuutta tällä vuosisadalla. Millä lajeilla menee hyvin, millä huonosti, ja ennen kaikkea miksi? Mitä uusia lajeja odotamme Suomeen ja mitkä lajit katoavat ensimmäisenä, kun ilmastonmuutos vie niille sopivat olot? Kirjasta löytyvät myös perustiedot lajien tunnistamiseksi, Suomen lähialueiden lajistoa unohtamatta.

Samalla kun maahan virtaa uusia lajeja etelästä, elinympäristöjen muutokset uhkaavat monia muita. Varsinkin soiden ja Lapin päiväperhoset ovat lähivuosikymmeninä isojen haasteiden edessä. Aiemmista perhoskirjoista poiketen kirjan tarkastelukulma lähteekin lajien elinympäristövaatimuksista.

Kirjan vakavan sanoman takaa pilkahtaa myös ilonaiheita. Päiväperhosten tarkkailu kuuluu nykyisin jo monen luontoharrastukseen. Perhosseuranta on nostanut varsinkin naiset esiin aivan uudella tavalla. Kirja on reilun 700 vapaaehtoisen harrastajan yli 120 000 maastohavaintopäivän voimannäyte!

Kirjaa (32 euroa) voi tilata suoraan instituutista, kirjakauppojen kautta tai kustantajalta: http://www.tibiale.fi/

Esimerkkiaukeamille pääset tästä (PDF).