Hyvä päiväperhoskesä sateista huolimatta (21.9.2012)

Vaikka aurinkoiset lämpimät kesäpäivät olivat harvassa, sateiden välissä päiväperhosia oli lennossa keskimääräistä enemmän. Muutaman edelliskesän tasosta jäätiin kuitenkin selvästi.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on seurannut maakunnan päiväperhosia Lappeenrannan Joutsenossa vuodesta 1991. Pääasiassa peltoympäristöön sijoittuvalla tutkimuslinjalla on nähty kesän aikana keskimäärin 1 350 perhosta 41 lajista.

Tämän kesän tuloksena oli 1 460 perhosta 47 lajista. Vaikka kesä oli 2000-luvun viileimpiä, perhosmäärissä näkyi vielä edelliskesän jälkilämpöjä. Varsinkin tesmaperhonen, idänniittysilmä ja virnaperhonen lensivät selvästi tavallista runsaampina. Virnaperhosten joukossa oli todennäköisesti myös tummavirnaperhosia.

Sen sijaan useimmille sinisiiville kesä oli vaisu. Varsinkin hopea- ja niittysinisiipi olivat vähissä. Vielä selvemmin normaalista tasostaan jäivät angervohopeatäplä ja lähes koko kesän lentävä lanttuperhonen.

Monet luonnossa liikkuneet saivat kuitenkin eteensä hienon uuden päiväperhosen. Karttaperhosen ensimmäisen sukupolven ruskeankirjavia ja toisen sukupolven mustanpuhuvia perhosia näkyi monin paikoin jopa kymmenittäin. Joutsenon tutkimuslinjallekin se osui nyt ensimmäisen kerran 22 vuoden aikana.

Karttaperhosen ohella myös kannussinisiipi, isokultasiipi, helmihopeatäplä ja tummahäränsilmä vahvistivat asemiaan kesän 2012 aikana. Lajimäärän perusteella perhoskesä oli suorastaan erinomainen, esimerkiksi Joutsenon linjalla lajeja on havaittu enemmän vain vuonna 1999. Harvemmin nähdyistä kohdalle osuivat mm. tummakirjosiipi ja virnasinisiipi.

Parantamisen varaakin jäi, sillä ohdakeperhonen, kaaliperhonen ja monet muut vaeltajat jäivät tyystin havainnoitta.

Silti päiväperhoskesä huipentui kaikkien aikojen vaellukseen. Isonokkosperhosia nähtiin kymmenittäin ympäri maakuntaa, mutta vain sopivasti houkutellen: metsissä piilotteleva perhonen ei voi vastustaa punaviinisyöttiä! Sen sijaan amiraalit puuttuivat monesta perhosbaarista tänä kesänä.